Rupa 'Kek Batik' atau 'Puding Biskut Marie' memang menawan. Cubaan pertama saya di zaman persekolahan dulu memang cukup berbaloi kerana adik2 menyukainya. Sekarang, resipi inilah yang terlintas di kepala untuk 'potluck' anak2 di sekolah jika keadaan mendesak. Bahan2nya mudah didapati dan cara penyediaannya juga mudah. Bagi anak2 yang baru mahu mencuba...silakan :)
Kek Batik
500g biskut marie - patah 2
1 tin susu cair
5 biji telur ayam - pukul
3 sdm marjerin
1/2 cawan serbuk koko Van Houten - ayak
1 cawan gula
Cara membuatnya :
- Api kecil, masak susu cair, gula, serbuk koko sehingga mendidih.
- Masukkan marjerin dan telur.
- Setelah mendidih, tutup api.
- Campurkan biskut dan gaul sebati.
- Alas loyang dengan kertas minyak @ plastik supaya mudah dikeluarkan.
- Sendukkan adunan dan tekan (padatkan).
- Simpan dalam peti sejuk.
26 September 2019
Seiring zaman, sekarang saya lebih gemar menggunakan resepi daripada Azlina Ina. Bagi saya edisi ini lebih bercoklat dan tak muak. Cuba cek mana tau ini pilihan anda juga 🥰
KEK BATIK (AZLINA INA)
1 1/2 bungkus biskut Marie
150 g butter - cairkan
1 1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan serbuk koko
3/4 cawan serbuk Milo
3 sudu besar susu tepung (optional)
- Larutkan butter dengan susu pekat dan susu segar. Campurkan serbuk koko, Milo dan susu tepung. Api kecil ya supaya tak hangus. Kacau sampai larut dan masukkan biskut Marie yang dipatah 4.
- Lapik loyang dengan plastik. Tekan adunan perlahan2 sehingga padat. Tuangkan chocolate ganache di atasnya & tabur topping yang disukai.
- Letak di dalam peti sejuk dan biarkan beberapa jam.
Comments
Post a Comment