Saya tambahkan susu cair untuk kuah ayam dan dihidang berasingan. |
Jelatah orang malas...ihihihi Lobak merah, timun, lada merah dan bawang besar digaul dengan sos cili life dan gula. |
Nasi beriani...my version :) |
Lama betul rasanya tak masak nasi orang kawin. Dulu ada la jugak zaman2 remaja dengan mak & adik-beradik. Kami makan tak ingat dunia...lebih dari biasa terutamanya my sibling yang sihat walafiat si Ayim...hu3...jangan marah Yim...
Resepi yang nak dikongsikan ni beriani gam tapi saya ikut cara saya. Memasak ni tak semestinya semua bahan dalam resepi wajib ada...akibatnya tak masak le kita nak tunggu cukup. Arwah ayah selalu kata memasak ni senang main campak baling je. Yang penting bahan2 utama yang memberi rasa.
NASI BERIANI GAM
(Untuk 15 orang)
BAHAN A
2 kg kentang (potong & goreng)
15 biji telur rebus
1 ekor ayam potong 18 (goreng setengah masak)
Kisar :
20 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
3 cm halia
300g rempah beriani
1 1/2 cawan air
1 cawan minyak
BAHAN B
1 1/2 kg beras basmathi
1 tin susu cair
2 sudu besar air mawar
200g rempah beriani
3 biji limau nipis (ambil airnya)
2 sudu kecil garam
100g rempah tumis
5 cm halia kisar
2 tangkai daun ketumbar
2g koma2
400g minyak sapi
CARA BAHAN A
Bahan kisar campurkan dengan rempah beriani. Tumiskan dan campur air serta ayam. Tuangkan dalam bekas telur rebus dan kentang goreng.
CARA BAHAN B
Tumis bahan2 dengan minyak sapi. Masukkan beras, susu cair & bahan2 lain. Bila nasi hampir kering campur air mawar dan koma2. Tuang nasi beriani atas lauk.
Comments
Post a Comment