Dari beberapa blog yang saya skodeng dan beberapa kali percubaan, saya simpulkan resipi sendiri yang kini saya gunakan untuk perniagaan cupcake saya. Kira masterpiece la jgk. Nak try...cubalah... :)
RED VELVET MOIST
2 cawan tepung naik sendiri
2 cawan gula
1 sudu kecil garam
2 sudu besar serbuk Van Houten
Campurkan semuanya dan kacau hingga rata. Bahan-bahan kering seelok-eloknya diayak terlebih dahulu.
1 cawan minyak
2 biji telur gred A (pukul sedikit)
1 sudu besar esen vanila
2 sudu besar pewarna merah
1 sudu kecil cuka
1 cawan buttermilk - (disediakan lebih awal dengan mencampurkan 1 sudu besar cuka dengan susu cair dan dibiarkan selama 10 min). Boleh agak2 sebab sama je masanya dengan kita pre-heat oven.
Setengah cawan air panas + 1 sudu kecil Nescafe
Saya suka cara yang senang2 je sbb si bongsu tu tak suka kalau saya banyak kerja...pegi kerja lagi tak kasi...haishhh. Mula2 campurkan bahan2 kering dalam satu bekas. Aduk rata. Dalam bekas yang lain, campurkan bahan2 basah pula. Aduk rata. Lepas tu, campurkan bahan2 kering ke dalamnya sedikit demi sedikit dan gaul rata. Last sekali baru saya campurkan hot coffee tu. Aduk hingga betul2 rata.
Tuang dalam cawan cupcake dan bakar pada suhu 180oC selama 10 minit. Mcm biasa, cucuk dengan lidi. Kalau takde batter yang melekat pada lidi maknanya kek kita dah betul2 masak dan selamat untuk dimakan...dah macam Masterchef pulak...hi3.
Saya tak pakai mixer sebab takde. Saya godak pakai tangan je. Bagi saya resipi ni pun tak perlukan kita memixer beriya-iya. Tauke2 kedai kek tu kalau terbaca jgn pelik ek?!
CREAM CHEESE FROSTING
250g cream cheese (suhu bilik)
Setengah cawan gula aising
1 sudu kecil esen vanila
4 sudu besar butter (alt)
Beat saja sampai smooth & fluffy. Nak cair2 sikit boleh tambah fresh milk. Saya ganti dengan susu cair. Kek sejuk baru hias. Nak lebih dramatik, ambil serbuk2 kek dan taburkan di atasnya. Resipi ni untuk orang yang nak cepat siap je macam saya. Selamat mencuba... :)
Comments
Post a Comment