PKP 18 April 2020
Pagi ini kami sarapan Pulut Kuning. Macam rajin sikit saya masak rendang ayam. Buat lebih sekaligus untuk lauk nasi hari ini sebab malas nak berpeluh kat dapur banyak kali 😄
Ini resepi asal dari buku '350 Selera Setiap Hari' terbitan Alaf 21 @ Grup Buku Karangkraf.
Ni hasil kerja saya 😀 Boleh la untuk family makan asalkan tak sakit perut. Resepi guna daging tapi saya merendang ayam...pun boleh apa yang ada. Kurangkan pergerakan keluar rumah...stay @ home demi Malaysia tercinta 💕
PULUT KUNING & RENDANG
Bahan pulut :
500g beras pulut
300ml santan (1 biji kelapa)
2 keping asam gelugur
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Rendam beras pulut semalaman bersama asam gelugur dan serbuk kunyit. Tuskan beras pulut dan kukus. Setelah itu tuangkan santan yang disebatikan bersama garam pada pulut tadi dan kukus sekali lagi sehingga masak. Sedia untuk dihidangkan.
Bahan rendang :
500g daging - dipotong kecil
700 ml santan pekat (2 biji kelapa)
2 sudu makan kerisik
1 helai daun kunyit - hiris
2 helai daun limau purut
Minyak
Garam + gula
Bahan kisar halus :
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
3 sudu makan cili kisar
3 batang serai
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
Kemudian masukkan kerisik dan kacau rata.
Bubuh daging dan kaup balikkan sehingga daging sebati dengan rempahnya.
Seterusnya tuangkan santan pekat dan bahan yang dihiris. Perasakan. Kacau lagi sehingga mendidih dan masak sempurna.
Akhir sekali hidangkan pulut kuning bersama rendang daging.
#stayathome
#putuskanrantaiancovid19
#kitamestimenang
#malaysiaboleh
Pagi ini kami sarapan Pulut Kuning. Macam rajin sikit saya masak rendang ayam. Buat lebih sekaligus untuk lauk nasi hari ini sebab malas nak berpeluh kat dapur banyak kali 😄
Ini resepi asal dari buku '350 Selera Setiap Hari' terbitan Alaf 21 @ Grup Buku Karangkraf.
Ni hasil kerja saya 😀 Boleh la untuk family makan asalkan tak sakit perut. Resepi guna daging tapi saya merendang ayam...pun boleh apa yang ada. Kurangkan pergerakan keluar rumah...stay @ home demi Malaysia tercinta 💕
PULUT KUNING & RENDANG
Bahan pulut :
500g beras pulut
300ml santan (1 biji kelapa)
2 keping asam gelugur
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Rendam beras pulut semalaman bersama asam gelugur dan serbuk kunyit. Tuskan beras pulut dan kukus. Setelah itu tuangkan santan yang disebatikan bersama garam pada pulut tadi dan kukus sekali lagi sehingga masak. Sedia untuk dihidangkan.
Bahan rendang :
500g daging - dipotong kecil
700 ml santan pekat (2 biji kelapa)
2 sudu makan kerisik
1 helai daun kunyit - hiris
2 helai daun limau purut
Minyak
Garam + gula
Bahan kisar halus :
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
3 sudu makan cili kisar
3 batang serai
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
Kemudian masukkan kerisik dan kacau rata.
Bubuh daging dan kaup balikkan sehingga daging sebati dengan rempahnya.
Seterusnya tuangkan santan pekat dan bahan yang dihiris. Perasakan. Kacau lagi sehingga mendidih dan masak sempurna.
Akhir sekali hidangkan pulut kuning bersama rendang daging.
#stayathome
#putuskanrantaiancovid19
#kitamestimenang
#malaysiaboleh
Comments
Post a Comment