Resepi ni dah lama cuma saya je yang tak pernah buat. Mula2 anak sulung, si Kakak yang nak belajar masak. Siap google resepi lagi. Bosan la tu lama menunggu result PMR. Bila dah dibawa shopping barang2 dapur mulalah kata " barang2 dia mahal la...kesian mak ". Ye ke kesian kat mak? Bukan 'malas' ek?
Hari lain pulak saya yang menggoogle resepi ni dari blog azlita masam manis yang memang popular tu. Saya kongsikan pula di sini untuk rujukan saya semula nanti.
Untuk kastardnya :
5 biji telur gred A
200 ml susu cair
2 camca teh tepung gandum
1 camca teh gula
1 camca teh garam
Gunakan whisk untuk hasil yang rata tapi saya guna sudu je...pun boleh...
Campurkan semua bahan dan tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu dengan butter.
Taburkan keju cheddar rata2 di bahagian atas. Lagi banyak lagi sedap you...
Bakar di dalam oven dengan suhu 180'c selama 20 minit menggunakan api bawah.
Kemudian saya tambahkan 5 minit lagi dengan api atas bawah.
Hari lain pulak saya yang menggoogle resepi ni dari blog azlita masam manis yang memang popular tu. Saya kongsikan pula di sini untuk rujukan saya semula nanti.
200g makaroni rebus dan toskan. Gaulkan dengan sedikit minyak. Saya gunakan beberapa jenis makaroni sebab nak habiskan stok. Tambahkan cendawan dan hirisan cili benggala atau cili merah. |
250g daging cincang ditumis dengan 1 labu bawang besar dan 2 sudu besar rempah kari. Campur sedikit daun kucai. Perasakan dengan garam. |
5 biji telur gred A
200 ml susu cair
2 camca teh tepung gandum
1 camca teh gula
1 camca teh garam
Gunakan whisk untuk hasil yang rata tapi saya guna sudu je...pun boleh...
Campurkan semua bahan dan tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu dengan butter.
Taburkan keju cheddar rata2 di bahagian atas. Lagi banyak lagi sedap you...
Bakar di dalam oven dengan suhu 180'c selama 20 minit menggunakan api bawah.
Kemudian saya tambahkan 5 minit lagi dengan api atas bawah.
Inilah hasilnya...ok la kan... Diorang kata sedap...saja membodek le tu |
Comments
Post a Comment