Jom try kek ni pulak. Hasil google dari beberapa blog, namanya Kek Coklat Kukus Lapis Cheese. Inilah rupanya yang sebenar. Sorry tuan tanah, saya pinjam gambar.
Resepinya :
2 biji telur gred A
1 cmt esen vanila
1/2 cwn air panas
1/2 cwn susu cair / susu segar
1/2 cwn minyak jagung
1 cwn gula castor
Sedikit garam
1 cawan tepung naik sendiri
3 cmb serbuk koko
Cara buat kek ni macam kek2 biasa. Kalau cara saya campurkan dulu bahan2 kering. Lps tu campurkan bahan2 basah. Apa cara anda sekalipun, bahan2 tu mestilah digaul sebati.
Bahan2 lapis cheese :
250g cream cheese
60g @ 1/2 cwn gula halus
1 biji telur gred A
1 cmb air
1 cmb tepung gandum
Putar cream cheese dan gula hingga sebati. Tambah telur, tepung dan air. Kacau sehingga tak berbintil2.
Gunakan kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan saiz tin 8 x 8 x 3 inci yang dilengser marjerin. Guna minyak pun boleh. Balut penutup kukusan dengan kain bersih untuk mengelakkan air menitik atas kek. Bahagi 2 adunan kek coklat. Tuang satu bahagian kek dan kukus 15 minit. Tuangkan adunan cream cheese pula dan kukus 15 minit lagi. Akhir sekali, tuang baki adunan kek coklat dan kukus lagi 20 minit atau sehingga masak.
Setelah sejuk hiaskan dengan coklat ganache jika lapisan coklat di atas. Jika lapisan cheese di atas, deco simple pun memadai. Taburkan serbuk koko. Gunakan penapis agar hasilnya serata.
Kek versi saya 2 lapis sahaja. |
Food testers kat rumah saya (mr.hubby & anak2) dah bagi komen, rasanya sgt sedap especially selepas disejukkan. So, apalagi...saya pun start komersialkan di tempat2 agen. Memang sambutan sangat menggalakkan tapi tak boleh letak banyak2. Sebab kalau tak habis dan agen tak letak dalam peti sejuk, kek ni akan cepat berkulat tak macam kek2 yang dibakar. Hmmm...rugi la kan?!
Versi kecik yang saya agihkan kepada agen2 :) |
Comments
Post a Comment